Next stop Himos?

Uusi vuosi on narskunut kovasti jalan alla ja lenkillä on saanut monesti pakkaskuningattaren juhlameikin ja kampauksen. On ollut kaunista, mutta kylmää, mikä on varmasti vaikuttanut vähän jokaisen liikkujan suunnitelmiin. Hiihtokilsat jäi ainakin omalla Syötteen reissulla tosi vähäisiksi, kun mittari pyöri kolmessakymmenessä pakkasasteessa jatkuvasti. Heitin urheilullisia tavoitteita ilmoille uuden vuoden lupauksessani ja tässä olisi nyt sitten tehtävä muutakin kuin tietokoneella töitä, jotta niitä voisi yrittää edes toteuttaa.Viereiset maisemat ovat Teerivaaralta Syötteeltä.

  1. Ukskosken Karo sen sanoi ääneen Lahden Suunnistajien syksyn päätösjuhlassa, että tavoite on Lakia Jukolassa sijoituksena kolmen joukkoon ja mä siinä pistin kompaten. Sija on saavutettavissa, mutta vaatii kyllä venymista jokaiselta yhdessä ja erikseen. Itse en missään nimessä voi enää olla ankkuri, jos sellaisia sijoituksia tavoitellaan, vaan toivon, että kehitys kehittyy ja pääsen vihdoin Venloissakin sopivammille osuuksille tason puolesta.
  2. Ajattelin yrittää parantaa Bodom Trailin 21 km:n reittiennätystä, joka vaatisi vajaan 10 sekunnin parannusta kilometrivauhtiin. Ei ihan helppo juttu, mutta uskon, että jos saan pidettyä yllä viime vuoden alkuvauhtia edes jotenkuten, niin se on hyvinkin mahdollista toteuttaa. Tämä vaatii selkeästi myös pidempiä polkulenkkejä ja vähän kovempiakin otatuksia. Ja vammatonta kevättä.

Seuraavaksi mulla on toivottavasti vuorossa Himos Trail Team VJ:n väreissä. Olisin kovasti halunnut kirmata 25 kilometrin matkan, mutta kun juoksijanpolvi vieläkin kolottelee erityisesti mäkisissä maastoissa, on järkevintä varmasti ilmottautua lyhyemmälle setille eli 13 kilometrille. Tänään kävin ekaa kertaa kokeilemassa reipasta juoksua poluilla ja eilisen kauden ekan seuran jumpan ja säbäilyn päälle, oli kyllä huono ratkaisu. Ei se ole vieläkään kunnossa, vaan piti kävellä 4 km pois. Tarkoitus oli joulunakin vain hiihtää, jotta koipi paranisi täysin kuntoon, mutta pakkassäällä juoksu on paljon inhimillisempää, joten Syötteelläkin pistin mieluummin Sarvat jalkaan.

Uudet talvijuoksun tykit Acet ovat olleet muuten loistavat. Tykkäsin kovasti myös viime vuoden mallista, mutta näissä on sellaista mukavuuttaa, mitä vanhoissa ei ollut. Lesti näytti omaan silmään leveämmältä, mikä ei yleensä ole ollut mulle paras vaihtoehto, mutta tunne ei korreloinut näköaistiin, vaan kenkä rullaa ja istuu kuten ennenkin. Ehkäpä leveämpi kärki on vielä omimmillaan lumikenkämäisyydessään poluilla ja lämpimät sukatkin mahtuu paremmin jalkaan. Ja näyttäisi myös siltä, että lumi ei tartu tuohon pintaan ollenkaan, eikä myöskään kosteus pääse läpi. Myös VJ Sarva Devileillä vedän lenkkiä, mutta omaan jalkaan VJ Sarva Acet ovat mukavamman ja lämpimämmän tuntuiset. Nastat on muuten pysyneet mulla kiinni VJ:n talvijuoksukengissä täydellisesti, eikä edellisen vuoden kengissäkään ole ollut ongelmaa niiden irtoamisessa, vaikka pelkillä nastakengillä koko talven juoksenkin. Acet on muuten olleet VJ:n omassa verkkokaupassa niin suositut, että niitä kannattaa etsiä jälleenmyyjiltä esim. Intersportista tai muilta jälleenmyyjiltä. *

Juoksijan polven kanssa olen muutoin huomannut, että juoksumatto on hyvä vaihtoehto monestakin syystä. Ensinnäkin alusta on tasainen ja juoksuasennon ylläpitäminen helpompaa. Ja jos polvi kipeytyy, voi maton sammuttaa heti, eikä konkata jostain näreestä jäätyneenä kotiin. Juoksumatossa on vaan se henkisesti huono puoli, että pää siinä kipeytyy ja pahasti. Mä teenkin lähes aina intervallitreenejä matolla, niin pysyn murenematta pystyssä jopa tunnin. Pakko myös myöntää, että kuntoutus on vielä ollut melko heiveröistä. Mun polvi ei ole ilmeisesti tarpeeksi kipeä vielä. Siskon tyttö näytti hyviä jumppaohjeita, mitä hän tekee samaan vaivaan, mutta ei se katselu vielä omaan polveen auttanut;) Tiedostan, että tämä ei millään kipulääkekuurilla lähde, vaan pitäisi hoitaa lantion seutu kuntoon, jumit hittoon ja vielä pitää huolta juoksuasennostakin eli kuntouttaa aktiivisesti, eikä pitää peukkuja pystyssä. Tieto ei paljon päätä pakota, jos ei itteään mihinkään pakota.

Muutenhan mun harjoittelu etenee vanhaan, riittävän hyväksi havaittuun malliin, johon olen vihdoin saanut joululomaa lukuun ottamatta myös säännöllisen jumppapäivän mukaan. Pari pidempää lenkkiä (tällä hetkellä mieluiten suksilla), 1-2 mattotreeniä ( eli lyhyempiä tai pidempiä vetoja), 1 voimaharjoitus ja muuten, miten ikinä ehdin. Esimerkiksi tyttären muskarin ajan 40 min hilpasu on oikein kiva lisä työpäivän päälle. Yleensä viikkoon tulee vähintään yksi lepopäivä ja paljon touhuilua lasten kanssa. Jos polvi sallii, keväällä olisi tarkoitus juosta pidempiäkin lenkkejä poluilla, jotta 21km ei olisi matka eikä mikään. Viime vuonna en ollut kisaa ennen juossut kuin pari sen pituista lenkkiä edes, joten matka oli selkeästi mun kisakunnolle liian pitkä. Kilometrivauhdit painui lopussa liikaa, joten sillä perusteella uskon, että aikaa on viimeseltä kympiltä mahdollisuus nostaa roimasti, vaikkei panostus kasvaisi ihan hirveästi (viime vuoden suorituksesta löydät kertomusta täältä)

Kesällä juoksen tietysti Viestiliigaa, kun vaan kerkeän. Ajatukset loppuu kumminkin Venloihin, koska sen jälkeen mulla on aina loppunut myös treeni-into. Ja toki Apulannan keikat on silloin kiivaimmillaan, joten saan muutenkin viettää lomapäiviä paljon lasten kanssa itsekseni touhuten. Ei siinä lenkkejä tarvitse miettiä. Mutta jos jostain syystä löydän motia ja koivet on kunnossa, niin tänä vuonna kiinnostelisi kyllä joku pidempi polkujuoksukisa Karhukierroksella tai Ylläksellä. Ilman kunnollista kuntoa en kuitenkaan noihin tule lähtemään eli mitään ilmoittautumisia en vielä mieti. Aika näyttää, päädynkö vaan lillumaan Santarannassa auringon loisteessa neiti kesäheinänä.

Alla vielä mun kisakalenterisuunnitelmat, boldattuna on varmimmat. Kaikkiin viestiliigoihin en välttämättä lähde, kun ovat niin kaukanakin täältä meiltä katsoen, mutta jos tarvitaan, niin yleensä venyn joukkueen puolesta. Tiomila on vielä meidän jengillä kysymysmerkki. Sprinttisatsareilla on tärkeitä kisoja tulossa ja muillakin monenlaista päällekkäistä. Katotaan, lähdetäänkö sinne vai pääsenkö Bodomille, johon enemmän juuri nyt kiinnostelisi lähteä.

  • 27.1.2024 Himos winter trail
  • 10.2.2024 Tiirismaa Winter Trail?
  • 12.4. Viestiliiga 1: Kevätyön viesti, Parainen
  • 28.4. Viestiliiga 2: Finn Spring -viesti, Ilmajoki?
  • 4.5.Bodom Trail /  (Tiomila?)
  • 28.5. Nuts Karhunkierros ?
  • 2.6. Viestiliiga 3: Kvarken-viesti, Vaasa
  • 15.-16.6. Venlojen ja Jukolan viesti, Kauhava

Katotaan, kuinka monta kisaa ens kaudelle tulee keksittyä. Ja jos näin jatkan, niin ei tällä polvella kisata yhtään mitään.

Tervyysin, Minna

*Teen yhteistyötä VJ:n kenkien kanssa.

Scroll to Top