Jukolakuntoon!

Olen juossut nyt kaksi suunnistuskisaa: Finnspring-viestin ja Tiomilan. Niistä molemmista sain vakuutuksen sille, että hyvässä perusjyräkunnossa ollaan jälleen. Lähes 8 vuotta uran loppumisen jälkeen multa löytyy vielä hyvä perusvauhti ja suunnistuskarttakin pysyy ihan kivasti kädessä tutuissa maastotyypeissä. noh, tänään kyllä tutun tuimalla Tiirismaalla pummasin reenivauhdissakin, mutta sitä se on kun ei muista koko ajan keskittyä.

Vauhtireservi on luonnollisesti kadonnut vuosien viilettäessä, treenien vähentyessä ja iän karttuessa. Nopeus on keholleni tuntematon käsite. Enhän mä päsee enää kovaa edes alamäissä! Kun harjoituskertoja tulee se 5-6 viikossa, niin ei sinne oikein edes mahdu kaikkea, mitä pitäisi tehdä, että osa-alueet voisi pysyä kunnossa saati sitten kehittyä. Niille, jotka tuumailevat eroa huippu-urheiluun, niin silloin treenejä mahtui iisisti tuplamäärä viikkoon.

Näin nelikymppisenä katoavia luonnonvaroja on ajan lisäksi erityisesti elastisuus, voima ja nopeus. Myös palautuminen hidastuu, mikä liittyy osittain tietysti omaan kuntotasoon. Toisaalta palautuminen liittyy myös kokonaisrasitukseen, sillä pienet lapset ja työt nipistävät aikaa levosta ja unesta väkisinkin. Esimerkiksi viimeisen kahden viikon aikana meillä on heräilty vähän joka yö ja kesken yön, kun lapset olivat viestisuoritusmaisesti kovassa kuumeessa peräkanaa. Nykyään onkin helppoa pitää väsyneenä yksi tai kaksikin lepopäivää, eikä tehdä edes mitään pientä höntsäilyä, ja heti kulku tulee paremmaksi.

Jos kaikkiin näihin ehtyviin ihmisvaroihin ehtisi ja jaksaisi panostaa, niin varmasti vammat vähenisivät ja voisi löytää vielä vaihteitakin enemmän kuin yhden ja saman nylkkyvaihteen. Kuuhun ei ole itsellä tavoite lentää, mutta koska vielä on 4 viikkoa mun kauden päätavoitteeseen eli Venlojen viestiin, niin tässähän ehtii yrittää vaikka ja mitä. Ja muuten, siinä mun Bodomilla loukkantuneessa takareidessä on sittenkin vähän tuntemuksia, joten sen voimistaminen pitää aloittaa varoen ja muistaa vähän venytellä. Sille ei fyssari sen kummempia erikoishoitoja antanut, kun oli hyvässä kuosissa, mutta jumppaohjeita sain paljonkin. Moni vamma paranee aktiivisella tekemisellä;)

Pääpainona Venloihin tähtäävässä harjoittelussani on vauhtireservin etsiminen, peruskunnon ylläpito ja suunnistus. Nopeiden solujen herättämiseksi pyrin tekemään kiihdytyksiä peruspolkulenkkien lomassa erityisesti alamäissä. Lisäksi yritän ehtiä tehdä myös suunnistustreenejä 2x viikossa, koska metsä on se, missä Jukolakin juostaan ja kartta se, minkä lukeminen vie parhaaseen tulokseen. Muut lenkit menee sitten töiden ja muun elämän mukaan. Tarkoitus ei ole väsyttää itseä liikaa, vaan pyrkiä pitämään nenä pinnan päällä koko ajan eli sitä kuulostellen mennään.

Täsmäsatsaus Venloihin

VKO 1, 22.5.-28.5.

Ma:Kärrylenkki (mini kipeänä) 1h

Ti: Kärrylenkki (mini kipeänä) 1h15min

Ke: Tiirismaa keskimatkan suunnistus 4km vaativa ja reipas + verkat 1h

To: Pyöräily Hla-Lahti 1h30min

Pe: Juoksu 1h, kiihdytyksiä alamäissä.

La: Pyöräily+suunnistuskoulun veto kävellen 2h.

Su: Lakeuden Viesti (Viestiliiga)

VKO2, 29.5.-4.6.

Ma: Päiväkotilenkki 35min+ kuntopiiri 25min

Ti: Pitkä juoksulenkki 1,5-2h, alamäkikiihdytyksiä

Ke: LEPO

To: Suunnistusvedot

Pe: Peruslenkki 1h

La: Suunnistustreeni PK 1H.

Su: Pitkä juoksulenkki 1,5-2h, alamäkikiihdytyksiä

VKO 3, 5.6.-11.6.

Ma: kärrylenkki 35min+kuntopiiri 25min

Ti: Slant-viesti, Purnuvuori

Ke: Rastien vientiä tyhy-päivään 1h

To: Perusjuoksulenkki 1h +alamäkikiihdytyksiä

Pe: Ice power kisa TRE?

La: Kisa Tre/ pitkä lenkki

Su: LEPO

VKO 4, 12.6.-18.6.

Ma: kärrylenkki 35min+kuntopiiri 25min

Ti: Viestitreeni

Ke: Peruslenkki 1h

To: 45min hölkkää ja kiihdytyksiä

Pe: LEPO

La: VENLOJEN VIESTI

Su:

Jukolan jälkeen siirryn pikku hiljaa töiden osalta enemmän kesälomalle ja lapsetkin jäävät pois päikystä. Simo puolestaan suuntaa rumpaloimaan, joten lenkkeilyt jää ainakin heinäkuulla vähän vähemmälle. Toisaalta on itselläkin luvassa ainakin yksi urheilullinen reissu, kun lähden Ylen kanssa Sveitsiin MM-kisoihin puhumaan ja koeajamaan vuoristoratoja.

Scroll to Top