Kohti syystavoitteita

Syksyn urheilullisliikunnalliset tavoitteet eli SM-viestit ja Aulanko Tower Trail lähestyvät ja kiirehän tässä taas tulee pikasatsarille viritellä kuntoa kestävämmäksi ja suunnistus- ja metsässäjuoksutaitoa sujuvammaksi. Viime viikoilla olen yrittänyt tehdä edes yhden pitkän lenkin viikossa ja parin kuukauden kesätauon jälkeen kävin myös tiistaina suunnistamassa iltarasteilla. Huomasin, että pari kertaa vielä pitää tarttua karttaan, jotta homma olisi enemmän edessä eikä jaloissa kesän suunnistustauon jäljiltä. Viiva oli silti ihan kaunis.

Iltarastit maastossa, jossa en ollut vielä treenannut. Luulin, että sellaista ihmettä ei enää Lahden seudulla juuri tapahtuisi.

Reilun viikon päästä juostavien SM-viestien lisäksi haluaisin siis kovasti jousta puolimaratonin Aulangolla parin viikon päästä, mutta ongelma polkujuoksussa on se, että matka on liian pitkä ja mäkiä on paljon. Joskus muinoin olin erityisen hyvä mäissä ja kestävyyttäkin piisasi, mutta nyt olen virittänyt kuntoa maksimissaan 45min kestäviin suorituksiin. Kaikissa kovissa juoksu- ja suunnistuskisoissa olen huomannut, että kunto kestää alle 10km matkat ihan ok, sitten alkaa vauhti hyytyä. 21km polkujuoksua vaatii paitsi kestävyyttä myös lihasvoimaa, koska mäkijuoksu on ihan eri touhua kuin tasamaan taaplaaminen. Koska polkujuoksussa kisakokemusta ei ole, niin kävin hilpasemassa Aulankoa varten mäkisen treenin sellaisella 4.50 kilometrivauhdilla. Suunnittelin 4km radan Salpausselän hiihtourille ja poluille ja vetelin sellaista reippaan rentoa vauhtia (VK1-2), mitä kuvittelisin pystyväni vetämään pidempäänkin. Tätä vauhtia olisin voinut vetää helposti vielä kierroksen tai pari, joten sinänsä vauhtiarvio meni puikkoihin tähän testiin. Tällä tahdilla uskallan lähteä Aulangollekin ja lopussa vaikka kiristää, jos jalkojen lihakset vielä toimii. Juoksin nyt vain kolme kierrosta eli rapiat 12km, koska tarkoitus ei ole palautella ensi viikkoon saakka, vaan tehdä vielä yksi suunnistustreenikin viikonloppuna, kun SM-viesti häämöttää jo nurkan takana.

4km mäkinen testireitti Urheilukeskus, Lahti. Polkuja ja hiihtobaanoja.

Juoksun suhteen homma on siis kohtuu hyvällä tolalla ja vaikka alusta omassa testissä olikin varmasti parempi kuin Aulangolla ja erityisesti alamäkijuoksu paljon rennompaa noilla isommilla poluilla, niin luulen, että tuota 4:45-5min/km pystyn kyllä puolimaratonin tuuppaamaan pienempääkin uraa. Aulanko saa toki osoittaa uskoni vääräksi, mutta karttakuvan perusteella Salpausselän mäet ovat kyllä pahempia kuin Aulangolla keskimäärin. 

Joka tapauksessa seuraavat viikot on täynnä töitä, lapsia ja kisoja, joten päiväkotilenkit pitää välillä venyttää vähän pidemmiksi, että ehtii tehdä vielä pari hyvää treeniä ennen koitoksia. Tein tällaisen treenisuunnitelman (kuvan alla), jota nyt olen jo tovin toteutellut. Suurta satsausta en tässä ehdi tehdä, mutta muutama pitkä lenkki ja suunnistus tekee varmasti tehtävänsä tavoitteita varten ja pystyn virittämään tämän kunnon sille tolalle kuin sen suinkin voin. Näillä mennään, kivaa kun on tavoitteita!

2.9. Pe: Päiväkotikärräily, kevyt. 6km

La: Suunnistus

Su: Pidempi polkulenkki 15-20km

Ma: Vauhtileikittelu kevyesti poluilla 10km

Ti: Iltarastit Rautakorpi

Ke: pitkähkö rauhallinen polkujuoksu 15km

To: kevyt kärrylenkki  30min +jumppa

Pe: kevyt kärrylenkki 6km 30min

La: SM-keskimatkan rataan tutustuminen, selostajan hommissa Viaplayllä.

Su: SM-viestit

Ma: Lepo/päikkykärryt 6km

Ti: Pitkä ja rauhallinen polkujuoksu 15-20km

Ke: Päikkykärrylenkki 6km ja jumppa

To: Polkujuoksu kevyillä vauhtileikittelyillä 10km

Pe: Lepo/kärrylenkki 6km

La: Aulanko Tower Trail 21km

Scroll to Top