Suunta/Vaisto: Elämäni gps-käyriä ja karttoja kirjan lukijalle <3

Kirja reitistäni huippusuunnistajana ilmestyy huomenna. Väntäsen Arin kanssa väänsimme Suunta/Vaisto -opusta kasaan yli puolitoista vuotta. Nyt tarina on sidottu kansiin lopulliseksi, yhdeksi totuudeksi ajasta, jolloin juoksin rastien perässä niin kuin ne olisivat olleet tärkeintä elämässä. Ja olivathan ne. Suunnistuksen merkitys omalla maailmankartallani oli kasvanut vuosien saatossa sellaiseksi, että ylipääsemättömistäkin esteistä tuli vain hidasteita. 

Ari Väntäsen kanssa kirjailtiin erikseen ja yhdessä puolentoista vuoden ajan. Nyt korona-ajassa emme julkkareita järjestä, vaan pidämme turvavälit kunnossa. Katsotaan sitten, kun maailma taas pyörii radallaan!

Joskus vähän yli parikymppisenä suunnistuksesta tuli minulle ammatti, vaikka sitäkin ajatusta vastaan taistelin pitkään. En halunnut ajatella, että urheilisin työkseni, vaan siksi, että se on mielenkiintoista, opettavaa ja hauskaa. Intohimo, jonka parista löysin paljon hienoja ihmisiä. Ystäviä ja hengenheimolaisia, joista moni kulkee yhä rinnallani, vaikkemme enää rasteja juuri yhdessä etsikään.

Koska yli 30 vuotta elämää on mahdutettu noin 400 sivuun, moni asia jää pinnalliseksi ja osa asioista jätettiin kokonaan pois. Yli kolmestakymmenestä arvokisamitalistani pureuduimme vain muutamaan. Runsauden pula oli varmastikin kirjassani suurin haaste, vaikka urheillessani liikaa ei ollut koskaan riittävästi. Valikoimme kirjaan vain ne hetket, jotka ovat todella jättäneet jälkensä, toiset ovat jääneet osaksi liukuhihnaa tähytessäni korkeammalle ja korkeammalle. 

Olen aina ajatellut kuuluvani kultapossujen kerhoon. Olen saanut paljon, enemmän kuin osasin odottaa, mutta vähintään sen verran kuin unelmoin. Toisaalta kolmekymppisenä elämääni oli mahtunut jo isoja koettelemuksia, joista pyrin urani aikana olemaan enemmän vaiti kuin äänessä, vaikka muutoin toiminkin luonteelleni ominaisesti juuri päinvastoin. Mitä pidemmälle elämässä tallustan, sen paremmin opin ymmärtämään, että meillä jokaisella on omat ongelmat, surut ja kauhut, eivätkä ne ole niitä asioita, joihin kannattaa jäädä elämään. Se on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. 

Suunnistuksessa kiehtoo se, että kukaan ei ole koskaan valmis. Haasteet vaihtelevat ja ikinä ei tiedä, mitä on edessä. Virheitä tekee jokainen ja välillä sietääkin vähän hävetä. Se on vain tervettä. Ja joskus kaikesta pahasta voi oppia, jos muistaa antaa armoa myös itselleen niin urheilussa kuin elämässäkin. Koska kirjaani ei painoteknisistä syistä saatu kovin montaa karttaa värikuvina, kokosin alle listaa netistä löytyvistä GPS-seurannoista kirjaa syventämään. Vuodelta 2010 kannattaa katsoa MM-keskimatka kokonaisuudessaan. Hieno kilpailu ja superonnistuminen. Vuodelta 2011 löytyy urani kamalin pummi MM-pitkän matkan ykkösrastilta. Toisaalta myös viestissä sattui ja tapahtui enemmän kuin koskaan ja silti tarinalle saatiin onnellinen loppu.

Toivottavasti seikkailuni vievät teidät lukijat hetkeksi toisenlaisiin maailmoihin. Haluaisin, että suunnistatte pois tästä puuduttavasta korona-arjesta ja hyppäätte huippusuunnistuksen ja urheilun maailmaan etsimään jotain, mitä itse haluatte löytää. Ja jos löydätte edes palan sitä jotain, niin olen kiitollinen. 

Karttoja vuosittain:

WOC 2003 Sveitsi

Keskimatkan karsinta ja fiinaali:

EM-kulta, Otepää.

2005 Sippu Jukola Venlojen ankkuriosuuden kartta. 

2006 Em-kulta

2007 Jukola, Venlojen voitto: kartta osittain

2007 MM-kisat Ukraina

Pitkä matka, osa 1

Viesti

Viesti, kultaa Paula, Heli, Minna

2008 Tsekki

Keskimatka, kultaa, alku.
Keskimatka, loppu
sprintti, hopeaa.
Viesti, kultaa. Katri, Merja, minä.

2009 Unkari:Sprintin tuloksia ja kartta

2010 Norja: 

Keskimatka.

Viesti.

Pitkä.

Sprintti.

2011  Ranska

keskimatka.

pitkä matka.

viesti.

2012 Sveitsi 

Keskimatka.

Pitkä matka.

Viesti.

2013 Suomi

pitkä matka.

keskimatka.

viesti.

2014  Italia

keskimatka.

viesti.

2015 Skotlanti

sprintti

keskimatka.

pitkä matka

viesti.

Kirjaa saa mm. Suomalaisesta Kirjakaupasta, Premiumsportista (tilattuna) ja itsekin toimitan niitä myyntiin Tapanilan hiihtomajalle Lahdne Suunnistajien toimistoon.
Scroll to Top