VINKIT LAKIA JUKOLAAN /TIPS FOR LAKIA JUKOLA

(English version available after Finnish version)

Lakia Jukola on viikon päästä ja alkaa pikkuhiljaa perhoset liitelemään vatsanpohjaan varmasti jokaisella. *Yhteistyössä VJ SPORTin kanssa annan teille nyt parhaat vinkit Kauhavan maastojen selättämiseen.

Varusteet:

Kengät ovat suunnistajan tärkein valinta pukeutumista miettiessä. VJ:ltä omat suosikkini ovat VJ Boldit tai VJ IRockit, sillä ne ovat suunnistuksen haasteita varten tehdyt. IRockeista löytyy nyt leveämpääkin lestiäkin VJ IRock+ nimellä. Jos et suunnista usein, suosittelen ostamaan nappulakengät nastareiden sijaan. Ne toimivat täydellisesti myös poluilla ja teillä. Väriä tunnustetaan tietysti, joten päälle pistetään seura-asu tai muu suunnistuspaita. Jukola on yhteisöllisyyden juhla, jossa ihmiset liittyvät yhteen myös ihanilla suunnistuspuvuillaan. Helteellä ohuet housut ja sukat ovat paremmat kuin trikoot. Itse suosin aina pitkiä lahkeita ja erityisesti suopursujen seassa ne suojaavat hyvin. Kompassin on hyvä olla vakaa, jotta sillä pääsee tehokkaasti etenemään suoraan rastiväliviivaa pitkin. Varakompassi on aina hyvä turva housun takataskussa. Ilman Emittiä et tietenkään saa hyväksyttyä suoritusta. Hyvä lamppu ja varalamppu tulee tarpeeseen pimeimmillä osuuksilla. Pidemmille osuuksille kannattaa ottaa lisäenergiaa mukaan esim. geelin muodossa, mutta ethän ikinä heitä roskia maastoon!

Nastalliset boldit on mun parhaat kaverit metsässä. Niillä olen juossut kovaa oikeaan suuntaan ja pito on ollut todellisen täydellinen.
IRockeilla vedän yleensä enemmän treenejä, koska olen tottunut suunnistamaan nastareilla. Irockit käy paremmin poluille ja sopii tykisti sprinttiinkin.
Mulla ei ole leveä lesti, joten näitä en ole koeajanut, mutta jos sä olet isokenkäinen, niin nappaa nämä ostoskoriin Jukolasta.

Ennen kisaa:

Lämpöä on luvassa näillä näkymin mukavasti, joten jälleen kannattaa muistaa pysyä varjossa ja juoda riittävästi juomia, joissa on suoloja ja energiaa. Tankkaus on hyvä aloittaa jo muutama päivä aiemmin ja muistaa pidemmillä osuuksilla myös kisan aikana. Ylimääräistä haahuilua kisapaikalla tulee aina, koska pitäähän sitä ehtiä ostoksille ja näkemään tuttuja, Jukolassa se on kuitenkin erityisen hieno osa tapahtumaa, mutta ennen suoritusta kannattaa meno rauhoittaa. Jos on erittäin lämmin sää, verryttelyt kannattaa jättää lyhyemmäksi ja paitaa kannattaa kastella viime lähtöön saakka.

Kartta:

Kartat ovat isokokoisia (A2-A3 riippuen osuudesta), joten kannattaa taitella karttaa hyvin lähtösuoralla, jotta peukalo pysyy paikallaan suunnistajan mukana. Pohjalaisena erityispiirteenä tälläkin kartalla käyräväli on 2,5m, joten jokainen muoto on hiukan matalampi kuin yleensä. Lakeuksilla avokallio on yleisesti ottaen haastavaa kuvata, sillä pientä muotoa on paljon ja vain selkeimmät voi ottaa kartalle. Kartoittajina toimivat ammattilaiset Timo Joensuu ja Jussi Silvennoinen, joten kädenjälki on varmasti paikkansa pitävä, mutta on mahdollista, että vanhoihin karttoihin verrattuna kartat ovat pelkistetympiä. Vanhoissa kartoissa on paljon harmaata, mutta uskoisin, että sitä on vähemmän uusissa kartoissa, sillä todellisuudessa avokallioalueet ovat enemmän läikikkäitä ainakin treenikartoissa.

Katso Jukolan vanhat kartat linkistä!

Maasto:

Maasto on melko rikkonainen, sillä isot peltoalueet halkovat sitä joka puolelta. Kallioalueet ovat laakeita, näkyvyys on hyvä ja kulkukelpoisuus erinomainen. Avokallion hyödyntäminen kannattaa aina. Suot ovat raskaita, vaikka avosoilla onkin kuivuuden vuoksi tänä kesänä helpompi juosta kuin yleensä. Monilla soilla ja soistuvilla kasvaa pitkää suopursu, joka on erittäin raskasta. Avosuot auttavat hyvin myös kartanlukua, mutta soistuvat eivät ole näin kuivana kesänä ihan yhtä selkeitä, vaikka ne erottaakin yleensä suopursustaan. Hiekanottoalue tulee olemaan pienipiirteinen, pusikkoinen ja frisbeegolfrata tuo siihen omat lisämausteensa. Kannattaa tutustua alueeseen ennakkoon.

Jukolan treenimaasto. Suunnistus tarjoaa  laakeaa avokalliota.
Jukolan treenimaasto Porokallio oli tosi upeaa kalliota, mutta myös laakeaa. Vissi suunta ja selkeät kohteet auttoivat löytämään liput suoraan.

Radat:

Naisilla ja miehillä on todennäköisesti eri K-pisteet eli lähtöpaikat, sillä miehillä on viitoitusta yli kilometri enemmän. Naiset kiertävät todennäköisesti enemmän maaston itä- ja pohjoisosassa ja miehet lähtenevät länteen. Naisilla yksi ratkaisevimmista paikoista tullee olemaan monimuotoinen ja tiheitäkin paikkoja sisältävä hiekanottoalue, jossa on nykyään myös frisbeegolfrata. Siellä on syytä pitää jarru päällä. Miehillä pienipiirteiset kallioalueet tarjoavat sekä haasteita, että suunnistusnautintoa. Jotkin miesten radat käyvät ehkä myös hiekanottoalueella, mutta oma ajatukseni on se, että suurin osa ei sinne ehkä ehdi eri lähtöpaikasta johtuen. Radan loppuosassa maasto vaikuttaa olevan melko tiheää ja korutonta, joten sielläkin voi tulla omanlaisiaan suunnistushaasteita erityisesti ensimmäisillä osuuksilla, joilla pitää tehdä reitit puskien läpi.

Suunnistus:

Suoraviivaisuus ja kompassin käyttö ovat lakeuksilla ehdottoman tärkeitä. Kun maasto on pienipiirteinen ja kohteet ovat matalia, on ehdottomasti turvallisinta kulkea mahdollisimman suoraviivaisesti, jotta vältyt samaistusvirheiltä. Kun suunta on tarkka, vastaantuleva pikkukumparekin on todennäköisemmin se oikea. Koska näkyvyys on hyvä, isommat kohteet näkyvät jo kaukaa. Esimerkiksi kahden käyrän kumpare erottuu selkeästi yhden käyrän kavereistaan. Isot kivet ovat monesti erittäin hyviä kartanlukukohteita, sillä ne ovat todellakin suurikokoisia ja näkyvät välillä kaukaa. Kivien ja jyrkänteiden käyttö apuna tuntui muutenkin olevan järkevää harjoitusmaastossa, sillä ne erottavat monesti käyrämuodot toisistaan – kumpare, jossa on kivi vieressä tai jyrkänne kyljessä, erottuu miljoonasta muusta samanlaisesta, joissa ei ole lisämausteita. Jonkin verran pienempiä kiviä on saatettu jättää kuvaamatta, mutta suurin osa kivistä erottuu hyvin, jonka vuoksi niiden käyttö on tärkeämpää kuin yleensä. Isoja soita kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä ja pyrkiä hakemaan kalliota nastarin alle. Toisaalta uria tulee varmasti, joten ensimmäisten osuuksien jälkeen suopursun seassakin pääsee nopeampaa. Suoalueet ovat myös hyviä kartanlukukohteita Pienipiirteisimmillä alueilla on löydettävä joko ”maasto edellä” selkeimmät pisteet tai osattava poimia ne ennakoiden kartasta.

Alta näet, miten suoraviivaisesti treenimaastossa kannatti vedellä. Suoraan siis lipuille turhia kiertelemättä, jollei selkeää paikkaa ole tarjolla. Onnea matkaan!

TIPS FOR LAKIA JUKOLA

Lakia Jukola is due in a week and everyone is probably slowly starting to get butterflies in the stomach. In cooperation with VJ, I will now give you the best tips for Lakia Jukola.

Equipment:

Shoes are an orienteer’s most important choice when thinking about clothing. From VJ, my favorites are the Bolds or the IRocks, because they are made for orienteering. From IRocks, also a wider model under the name IRock+ is now available. If you do not orienteer much, I recommend buying studded shoes. They also work perfectly on trails and roads. In Jukola it’s all about team work, so you should definitely wear club clothes or a common orienteering shirt. Jukola is a celebration of community, where people enjoy the amazing spirit together in their wonderful orienteering costumes. In the heat, thin pants and socks are better than tights. Personally, I always prefer long legs, to avoid scratches, especially among marches with high vegetation. It’s good to have a stable compass so that you can proceed as straight and as effectively as possible. A backup compass is always good security in the back pocket of your pants. A good lamp and a spare lamp come in handy duting the night legs. And ofcourse you’ll have to have an Emit to get a result. For longer legs, you should take extra energy with you, e.g. gel, but please don’t throw any garbage in the forest.

My best friends are VJ Bolds as I almost always like to use studs. You can get yours online or in Suunnistajan Kauppa store in Jukola village.
IRocks are great company too. I like use them in terrains with good runna´bility and on the trails as well. IRocks are great in sprints as well.
If you have big feet here’s something for you. I like the originals, but it’s good to have variation to get excelletn shoes for everybody.

Before the race:

It will be reasonably warm, so you should remember to stay in the shade, enjoy drinks with salts and energy. It is good to start refueling already two days before the event and remember to use extra energy especially in longer legs of the race as well. There is always extra buzz in Jukola and of course you’re going to enjoy seeing friends and visiting stores, it’s part of the Jukola spirit, too. But before the race, you should calm down. If it’s warm weather, you should keep your warm up shorter.

Map:

The maps are large in size (generally A2-A3), so it is recommended to fold the map well in the beginning, so that it’s easier to handle. As a special feature of the area, one countour is 2.5 meters, so all the features are smaller than usually. In “Lakeus” area, the contours are rather challenging to map, because there are many small shapes and only the clearest ones can be shown on the map. The cartographers are professionals; Timo Joensuu and Jussi Silvennoinen, so the maps will be accurate. However it is possible that the mapping is more simplified compared to some of the older ones. There is a lot of gray in the old maps, but I think that there will be less of it in the competition maps, because in reality the open rock areas are more patchy, at least they were in the training areas.

Check out the old maps from HERE.

Terrain:

The terrain is quite shattered, as large fields divide it to smaller forest areas. The hills areas are flat, the visibility is good and the runnability is excellent. It’s always worth taking some open rock under your shoes. The marshes are heavy, although even the open marshes are more runnable than usual this summer due to the drought. In many swamps, the undergrowth is long, which makes them very heavy. I recommend avoiding the biggest swamps if possible and find some rock under your feet instead. On the other hand, there will be big growing trails in the forest after first legs, so you can get faster even through the marshes. You can use open marshes as a good help with your navigation, too, but all the smaller marshes are not quite as clear in such a dry summer. The sand collection area will be detailed and dense, and the frisbee golf course will bring its own additional spices. It is worth investigating the area in advance from the map. The areas near finish seem to be quite green and dense without any bigger details, so there may be some challenging orienteering tasks there too, especially in the first legs where no-one’s made any trails through yet.

Routes:

Women and men have most likely different starting points, because men have more than a kilometer more signposted routes. Women will probably orienteer more in the eastern and northern parts of the map, and men go west. For women, one of the decisive places will be the sand taking area with ​​many details and dense areas. The frisbee golf there may help orienteering or make it even more complicated , so I recommend keeping the brake on. For men, rocky areas with small features offer both challenges and orienteering pleasure. Some of the men’s courses may also visit the sand collection area, but my own thought is that most of them may not make it there due to the different starting point.

Porokallio Jukola training offered great visibility, flat open rock areas and big marshes that are quite dry but have sometimes high vegetation.

Orienteering:

The use of a compass and ability to run along the red line are absolutely important in this area. The terrain is detailed and the objects are low, so it is definitely safest to go as straight as possible to avoid parallel errors. When the direction is accurate, the oncoming little hill is more likely to be the right one. Because the visibility is good, larger objects can be seen from far away. For example, a hill with two curves clearly stands out from its friends with one curve. Big stones are often very good targets, because they are really large and can sometimes be seen from afar. The use of rocks and cliffs as an aid seemed to make sense in the training terrains, because they often differentiate the curve shapes from each other – a hill with a rock next to it or one with a cliff on the side stands out from a million others of the same kind that do not have additional features. Some smaller stones may have been left out from the map, but most of the stones stand out well, which is why their use is more important than usually. If possible, you should avoid large marshes and try to find some hills to run faster. On the other hand, there will definitely be trails, so after the first legs you can go faster everywhere. Swamp areas are also good objects to help your orienteering. In the smallest areas, you have to either find the clearest points when you see them or know how to pick them out on the map in advance.

Good luck! Below you can see, how I managed to keep the direction in Porokallio Jukola training.

*Blogi on tehty kaupallisessa yhteistyössä VJSPORTin kanssa. This Blog has been made in cooperation with VSSPORT.

Scroll to Top