Vastuullisia tekoja Tuohimäen kanssa

Vastuullisuus on asia, joka on yksi monen yrityksen ydinsanomista tänä päivänä. Kuluttajat ovat tietoisempia valinnoissaan, ja yrityksille vastuullisuus voi olla tapa erottautua kilpailijoistaan. Itsekin haluan omissa ostoksissani ja kumppanuuksissani pitää kiinni siitä, että ne olisivat suurimmaksi osaksi mahdollisimman kestävästi ja vastuullisesti valmistettuja. Turha tavara ja muoti-ilmiöiden perässä juokseminen ovat minulle tänä päivänä vastenmielisiä vaihtoehtoja. Mieluusti ostan tarpeeseen, enkä sellaista, joka päätyy kaapin perälle pölyttymään, sillä turhia ostoksiakin on tullut tehtyä elämässä liikaa.  

Joki-kaulurihuppu käy niin kaupunkiin kuin laskettelukypärän alle. Tässä ulkoilutan sitä Ylläksellä.
Iso merinokauluri on käy vaikka kevyttoppatakin alle kaupunkiin. Sokoksella myytävä sininen pipo luo kivan kontrastin beigen sävyihin.
Tämä tyylikäs kierrätysmohairista (35%) valmistettu pipo on no-waste -tuote eli sen valmistuksesta ei jää jätettä.

Mutta mistä ihmeestä kuluttaja voi tietää, onko tuote vastuullinen vai ei? Mikä on sanahelinää ja mikä todellisia tekoja ja aitoa vastuullisuutta?

Jokainen yritys on yksilö, mutta myös osa suurempaa kokonaisuutta ja yhteiskuntaa. Se, millaisia vaikutuksia yrityksellä on ympäristön ja yksilöiden suhteen, on olennainen osa vastuullisuutta mutta myös tuotteiden tarinaa. Olen tehnyt jo pidempään yhteistyötä kotimaisen Tuohimäki-brändin kanssa. Tuohimäki on Nevertex Oy:n brändi, jota valmistetaan Yli-Ullavassa Keski-Pohjanmaalla.

Kotimaisuus on itsessään asia, joka meillä Suomessa lisää vastuullisuuden mahdollisuuksia, sillä Suomessa työolot, ympäristövaikutukset sekä yhteiskunnallinen rooli ovat monesti paremmin ohjattua kuin monessa muussa valtiossa. Lisäksi kotimainen tuote on aina lähellä meitä valmistettu, joten kuljetusmatkat eivät muodosta suuria jalanjälkiä. Tuohimäki on aidosti kotimainen, sillä sekä suunnittelu että tuotanto tapahtuvat täysin Suomessa. Tuohimäelle myönnetty Avainlippu onkin merkki, jonka viesti kertoo suoraan, että tuote tai palvelu on valmistettu Suomessa tai työllistää Suomessa, ja sen kotimaisuusaste on vähintään 50%.

Tuohimäen verkkokaupasta löydät merinopipot ja -lapaset.
Talven parhaita lämmikkeitä merinokaulureita ja Nuppu-pipoja saat Prismasta.
Katri-pipo on yksi mun suosikeista. Löydät sen Prismasta verkosta ja kaupoista.

Vastuullisen yrityksen vähimmäisvaatimus on se, että se noudattaa lakeja ja säädöksiä niin toimintaympäristössään kuin työntekijöidenkin osalta. Suomessa henkilöstön hyvinvointi on tarkoin määritelty laissa ja työehtosopimuksissa. Kotimainen yritys kantaa työllistäjänä kortensa myös kekoon verojen osalta, jolloin toiminta tukee osaltaan yhteiskunnan muita osa-alueita. Tuohimäen tuotanto sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Rahkosen harjun kupeessa. Pohjavesialueella toiminta on hyvin valvottua ja rajoitettua, joten tuotannossa on otettu myös lähiympäristö huomioon.

Lähiympäristön lisäksi myös sidosryhmät ovat olennainen osa vastuullista toimintaa. Tuohimäen tuotteissa käytetään ainoastaan sertifioituja raaka-aineita, jotka ostetaan eurooppalaisten teollisuuslankojen toimittajilta. 100% Merinovilla on Öko-Tex-sertifioitua ja sen toimittaja on Filivivi Italiasta. Öko-Tex -sertifikaatti takaa, ettei tuotteissa ole torjunta-aine, raskametalli- tai formaldehydijäämiä. Puuvillatuotteet, esimerkiksi lasten kypärämyssyt, ovat 100% luomupuuvillaa saksalaiselta Gebrüder Otto -toimittajalta (GOTS ja Öko-Tex). Mohairtuotteet ovat kierrätysmateriaaleista tehtyjä: 35% kierrätettyä Mohairia ja 30% kierrätettyä merinoa ja 30% polyamidia (GRS-sertifioitu). Kaiken mahdollisen pientarvikkeen Tuohimäki pyrkii ostamaan kotimaisilta ja paikallisilta kumppaneilta.

Tuohimäeltä saat myös pantoja eri väreissä ja leveyksissä esim. Sokokselta.
Olen käyttänyt merinovillapipoa myös hiihtäessä pikkuisen rapsakammassa säässä.

Vastuullisessa tuotannossa koko tuotteen elinkaari on tärkeää ottaa huomioon. Merinovillan valinnassa eläinten kohtelu on yksi olennainen asia. Tuohimäen merinovilla on aina mulesointivapaata. Mulesing on merinolampaille tehtävä kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa. Syntyvä arpikudos vähentää huomattavasti loiskärpästen munimista ja kärpäsentoukkien aiheuttamaa kivuliasta sairautta, mutta menetelmä ei ole eläinten osalta hyvästä, vaan eläintensuojelun näkökulmasta hyvä hygienia ja oikeanlaiset kasvatusmenetelmät loiskärpästen aiheuttamat vahingot voidaan estää ilman kivuliasta toimenpidettä. Mulesoimattomuuteen ei ole saatavissa sertifikaattia, vaan Tuohimäkellä varmistetaan asia laskulla näkyvästä merkinnästä. Materiaalina villa on 100% luonnollista, uusiutuvaa ja biohajoavaa.

Nevertex Oy on perheyritys, jonka Tuohimäki-tuotteet eivät ole massatuotantoa, joten ylimääräistä tekstiilijätettä syntyy vähemmän. Kiertotalous on olennainen osa vastuullisen yrityksen toimintaa, ja Tuohimäellä toiminnasta syntyvä leikkuujäte käytetään edelleen esimerkiksi öljyntorjuntamattojen valmistuksessa. Viimeisimpänä innovaationa Tuohimäki aloitti merinovillan sivuvirtojen lajittelun, jonka tavoitteena oli saada täysin puhdasta kierrätysmerinovillaa ilman värjäysaineita. Vuosi sitten syntyi Tuohimäen ensimmäinen oma kierrätyskuitu rMerino. Tuohimäeltä voi nyt ostaa Suomenlampaanvillan, tavallisen merinovillan ja rMerinokuidun yhdistelmästä tehtyjä tuotteita. Lue lisää mielenkiintoisesta projektista täältä.

rMerino kierrätyskuitu on merinovillan sivuvirroista tehty.
rMerinoa ja Suomenlampaanvillaa käytettiin tässä lahjasetissä.

Merinovillasta tehdyt pipot, lapaset, kaulurit ja muut tuotteet ovat käytännöllisiä ja tarpeellisia Suomen kylmässä talvessa. Laadukkaat tuotteet ja raaka-aineet kestävät kulutusta ja aikaa. Itselläni on nyt parin vuoden ajan ollut Tuohimäen asusteita käytössä ja jopa lumessa riehuvien lastemme yllä tuotteet ovat pysyneet hyvinä. Merinovillan hiilijalanjälki ei ole tekstiilien pienimmästä päästä, mutta tuotteen jalanjälki pienenee käyttöiän kasvaessa. Se, että pitää hyvää huolta ostamistaan tuotteista, on monesti käyttövuosien kannalta olennainen asia ja yksi erittäin hyvä keino olla vastuullisempi kuluttaja. Jos merinovillaa pesee ja kuivaa oikealla tavalla vaakatasossa, tuotteet ovat pitkäikäisiä kavereita viimaa vastaan.

Tämä blogi on tehty kaupallisessa yhteistyössä Tuohimäen kanssa.

Scroll to Top